Dynamic Pricing- Part 1

 

Μια από τις βασικότερες στρατηγικές του revenue management αποτελεί η σωστή χρήση της δυναμικής τιμολόγησης (dynamic pricing). Στα ξενοδοχεία η εφαρμογή της συγκεκριμένης στρατηγικής τιμολόγησης των δωματίων αφορά στη χρήση κυμαινόμενων τιμών οι οποίες προσαρμόζονται στις αλλαγές της αγοράς, όπως αυτή επηρεάζεται απο διάφορες παραμέτρους, όπως η ζήτηση, ο ανταρωνισμός κα. Η δυναμική τιμολόγηση μπορεί ακόμα να οριστεί ως τιμολόγηση ζήτησης, τιμολόγηση βάση χρονικής περιόδου ακόμη και ως ο συνδυασμός της ζήτησης, των διαθέσιμων δωματίων ενός ξενοδοχείου και του ανταγωνισμού. Όλα τα παραπάνω αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο και έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματική αύξηση των εσόδων από την πώληση των δωματίων.
Οι ξεπερασμένες πλέον πρακτικές (εξαίρεση -προς το παρόν- αποτελούν τα μεγάλης δυναμοκήτητας ξενοδοχεία) αφορούν τις προσυμφωνημένες τιμές των συμβολαίων με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τη χρήση στατικών- μη μεταβαλλόμενων τιμών στη διαδικτυακή παρουσία κι εκπροσώπιση των ξενοδοχείων.
Σκοπός όλων των επιτυχημένων ξενοδοχείων είναι συνεχής αύξηση της κερδοφορίας και η έλλειψη μιας δυναμικής τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα τη λάθος «τοποθέτηση» του ξενοδοχείου.
Ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει την συγκεκριμένη στρατηγική είναι η ζήτηση (demand). Παρακολουθώντας τη ζήτηση, μπορεί ο ξενοδόχος να ελέγχει και να διορθώνει τις τιμές πώλησης αλλά και- πάρα πολύ σημαντικό- να γνωρίζει πότε θα επιλέξει να πουλήσει τα διαθέσιμα δωμάτια και πόσα από αυτά θα πουλήσει. Η σωστή χρονική στιγμή είναι εκείνη που κάνει την διαφορά, διότι οι τιμές θα προσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει αύξηση εσόδων.

 

 

Στην Reveffect πιστεύουμε στη σωστή χρήση της στρατηγικής του dynamic pricing, τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι πολλά και οι βελτιώσεις στο ADR, RevPAR αλλά και στους υπόλοιπους δείκτες κερδοφορίας είναι αδιαμφισβήτητα. Επίσης, πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στις τιμές πρέπει να γίνονται όσο πιο συχνά τα δεδομένα και οι καταστάσεις το απαιτούν κι όχι ανα εβδομάδα, όπως έχουμε δει συχνά να συμβαίνει. Για να είναι αποτελεσματική η χρήση της στρατηγικής, οι τιμές πρέπει να μεταβάλλονται σε πραγματικό χρόνο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, αν οι συνθήκες το επιβάλουν.
Η παραδοσιακή στρατηγική τιμολόγησης ενός ξενοδοχείου ξεκινά συνήθως από χαμηλά προς τα ψηλά.
Σην Reveffect ξεκινάμε την τιμολόγηση από ψηλά δίνοντας βάση στις ‘’ακριβές τιμές’’, στις σωστές περιόδους και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, όπου το περιβάλλον ζήτησης δεν είναι επαρκές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια.
Η δική σας στρατηγική τιμολόγησης είναι βασισμένη στο dynamic pricing;

 

Written by Michalis Arvanitis